mandag 15. juni 2015

Du vil ALDRI tro hva jeg har kjøpt

Gode sko er en forutsetning for å fungere i jobben jeg har. Selv om turene jeg går langt fra er av det ekstreme slaget, ikke er de lange, heller ikke bærer jeg  spesielt tungt, men jeg går i all slags vær og på mye forskjellig underlag. Og slik har det mer eller mindre vært siden 1977.

Det har og vært en livsstil å være svett på føttene.

Litt bedre ble det i 1991 da jeg gikk fra militært til sivilt fottøy. Utvalget har vært større, for å si det mildt, og mange forskjellige typer har vært prøvd. Noen har vært veldig bra, andre mer på det jevne. Ingen har vært direkte dårlig, ettersom jeg gjør grundige studier før innkjøp. For meg er fjellstøvler bortimot kapitalvare, og dere andre der ute kjøper vel ikke heller transportmidler på ren impuls.

Så var det dette med fotsvette da. En kollega og jeg tar ofte av oss støvlene samtidig og i samme rom etter endt dag i fjellet. Det lukter friskt, for å bruke en metafor. Alle sko som holder elementene ute, holder også kroppens avfallsstoffer inne. Det kan være så mye dritdyr-tex det vil i skoene, noe blir igjen i skoene. Kanskje slippes fuktigheten til en viss grad gjennom selve membranen, men det sitter igjen lukt i ytterstoffet. Og det blir varmt inne skoen, noe som øker produksjonen av luktstoffer.

Resultatet er støvler som ikke bør være i samme hus som dem du er glad i.

I vår var det igjen tid for fornyelse av støvlene. Grundige forundersøkelser og tidligere erfaringer ble lagt til grunn, og disse konkluderte med støvler fra Lundhags eller fra Alfa. En svensk og en norsk produsent med andre ord.
Inntil jeg kom over denne nye modellen fra Salewa. Sideventilerte støvler med Gore-Tex surround-teknikk hørtes for godt ut til å være sant.Da jeg tok dem i bruk, var jeg skeptisk til om dette kunne fungere. Ville det bli kjøligere rundt mine føtter?

Det ble det. Den kjølige våren i samarbeid med mine nye fjellstøvler sørget for at jeg for første gang siden tiden i militæret ble kald på tærne! 
Og de holder vannet ute sålenge det ikke går over kanten...

Dessuten har de snøring nesten ut til tærne, noe som sikrer at de sitter godt på foten.
Slitestyrken kan jeg foreløbig ikke si noe om, de har bare vært brukt i 10 dager. Men det har vært 10 kalde dager for føttene mine. 

Våren har imidlertid vært unormalt kald, derfor føler jeg meg sikker på at jeg totalt har gjort et godt kjøp. 

Disse støvlene i kombinasjon med kortbukse blir helt konge.

Har du først lest hit, er du antagelig genuint interessert i fjellstøvler. Mange har nok gitt opp på veien hit. For overskriften er bare for å generere sidevisninger. Jeg har ikke hatt særlig tid til å skrive blogginnlegg siste måneden, bare to i tallet, og antallet lesere minker. Bare 2300 har vært innom siste måneden.

Men jeg skal prøve å være litt mer produktiv fremover.1 kommentar: