søndag 20. mars 2016

Påske, dårlig vær og folkeopplysning som utgikk. Jeg er fortsatt ingen computer.

Med så tidlig påske som det er i år, lå alt til rette for en påske med fint vintervær, mye snø og godt skiføre. Men den gang ei, palmehelga på Oppdal har vært grå, trist og delvis vindfull. Og da snakker jeg naturligvis om vindfull ute i fjellet og i skibakkene. Den lille snøen som har kommet, er best egnet til å bygge snømann med og alle faktorer tilsammen gjør at en som kan gå mye på ski ellers, parkerer dem.

I stedet har jeg tenkt litt på dette med påskens plassering på kalenderen. Det er nemlig noe jeg aldri har satt meg inn i. Og å lære seg enda mere som jeg ikke har bruk for, er akkurat meg. Jeg samler på kunnskap jeg ikke trenger.

Og jeg kan bli en computer. For det kalles de som er i stand til å regne ut påsketidspunktet. Og har senere gitt navnet til den innretningen jeg nå skriver på.

1.påskedag kommer første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Det er den vanlige definisjonen, en definisjon jeg har kunnet dra frem i diskusjoner og stort sett stoppe den.
Hvis det ikke er kverulanter, fintenkere, astronomer, teologer eller geografer tilstede.

Fordi vårjevndøgn varierer astronomisk, det vil også ha betydning hvor man befinner seg i forhold til datolinjen og hvordan månens bane er.

Derfor bestemmes ikke påsken etter astronomisk vårjevndøgn, men etter en fast dato, og nå blir det bare verre. For i år 325 e.kr ble det bestemt at påsken er den søndagen som følger den fjortende dagen til den månen som oppnår denne alderen på den 21.mars eller umiddelbart etter. Usj... Der forsvant nesten drømmen om å bli en computer.

Evigvarende månekalender.

For å regne uten å ta hensyn til den astronomiske månen må jeg ha en "evigvarende månekalender" som går ut fra en tenkt middelmåne, også kjent som den eklestiske månen.

I tillegg er det to formler, vi har nemlig en juliansk påskeformel og en gregoriansk påskeformel. Og hvilken vi egentlig bruker i Norge er jeg faktisk ikke sikker på, for jeg ga opp presentert for denne formelen:

Når det attpåtil er haker med å bruke excel regneark, gir jeg opp å bli computer. Jeg kan altså ikke
bruke en Mac eller en PC for å bli computer.
Men jeg er nesten sikker på at vi bruker gregoriansk påskeformel.

Og for å bli en ekte computer må jeg i tillegg til vår egen påske, kunne beregne den ortodokse påsken. Første påskedag i den ortodokse kirken er i år 1.mai. Senere enn det er mulig at vår påske kan komme. Vi kan nemlig senest feire 1.påskedag 25.april.

Dette ble så vanskelig etterhvert, at jeg gir opp. Og håper på bedre vær så jeg får tatt meg en skitur.

Jeg er ikke god på ski heller, men i forhold til å være computer, er jeg en ener.
Og jeg forstår at prestene trenger lang utdanning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar