mandag 19. desember 2016

Ikke lik og del dette, det er stort sett sant

Dette er ikke noe typisk lik og del innlegg. Skal et innlegg komme i den kategorien bør det helst passe i den postfaktuelle samfunnsdebatten. Postfaktuell er et nyord, og beskriver en debatt som ikke baserer seg på fakta, men på følelser. Og løgner.

Påtroppende president i USA, Donald Trump, serverer ifølge Politico en løgn hvert femte minutt i sine taler. Og kommer unna med det fordi fakta for et stort antall mennesker er uvesentlig. Det viktigste er at det appellerer til følelser og i tillegg bekrefter det disse menneskene helst vil tro.


En amerikansk senator sa en gang at i et demokrati har alle rett til ha sin egen mening, men ingen har rett til sin egen sannhet. Eller fakta. Det er sannheten som først utfordres i totalitære regimer og den som betviler dette kan studere utsagnene til Nord-Koreas diktator.

I dag har jeg vært på juleavslutning på et av mine arbeidsområder. Som en del av stillingen min, har jeg i mange år lært asylsøkere og flyktninger å snakke norsk, skrive norsk, forstå Norge og hvordan å integrere seg i Norge.

Brorparten av elevene har vært, og er, muslimer, men det har også vært innslag av kristne, hinduer og buddhister. Og det har vært varierende grad av hvor religiøse disse har vært. Bare i ett tilfelle har jeg støtt på en elev der troen var til hinder for læring og integrering. Og mange har blitt riktig gode i norsk.
Faksimile fra Dagbladet. Denne artikkelen ble lite delt i sosiale medier. Den var sann, og sannheten trenger ikke lik og del. Dessuten stemmer den ikke med den postfaktuelle debatten.

På avslutningen vår i dag, var de fleste muslimer. Vi var noen protestantisk kristne, en katolsk, en ortodoks og en buddhist. Og alle sang med, både "På låven sitter nissen" og "Glade jul". Storparten er såpass bevandret i norsk at de forsto det som ble sunget. Men det var problemfritt. Alle smilte, lo, spiste, drakk og hadde det hyggelig sammen i samfulle to og en halv time, før vi ønsket hverandre en riktig god jul.

Ingen protesterte, ingen boikottet. Og det var aldri tema blant oss i kollegiet hvorvidt vi skulle gjennomføre dette.

Men i det postfaktuelle samfunnet skaper mange seg sine egne sannheter.
Det er muslimenes skyld at det er så mye styr rundt juleavslutninger hvert eneste år etter at Norge ble et sekulært samfunn.
Tror mange, for det er snarere human-etikerne som protesterer, og det er usikre folk på venstresiden som i sin iver etter å være korrekte, innfører rare nye skikker og til og med skriver om julesanger. Mens enkelte på ytterste høyre fløy begjærlig griper saken og skylder på innvandringen.

Og når en løgn gjentas ofte nok, blir den for mange en sannhet. Særlig når løgnen passer inn i den virkelighetsoppfatning mange har.

Lik og del er en oppfordring om å gjøre løgn til sannhet. 

Dessverre ser det ut til at behovet for å gjøre løgn til sannhet i samfunnsdebatten er økende. 


4 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Det er sant det du skrev om muslimer, men ingen ønsker å tenke på det

    SvarSlett