mandag 4. juni 2018

Shopping, fordommer og blonde, unge damer

Fredag og lørdag var jeg på shopping. Eller det vil si, med mitt forhold til shopping er det viktig å påpeke at det var for en venn. Jeg har ei stund vurdert å kjøpe nye sko, men en omgang i vaskemaskina avsluttet effektivt de vurderingene. Så det var for en venn. I den grad vedkommende kan kalles venn...

Når jeg først skal shoppe, er det fysisk butikk som gjelder. Selv om jeg kanskje kunne spart noen få kroner på å saumfare nettbutikkene, er opplevelsen av fysisk å være i butikken, verd hver en krone. Og særlig gjelder dette i mange av bransjeforretningene på Oppdal. Fagkunnskap, service og ikke minst hyggelige medarbeidere i butikkene, gjør besøk i butikkene til en fest for en understimulert mann som har passert middelhøyden.

Likevel er ikke alt uproblematisk. Jeg sliter nemlig med fordommer. Slik som de fleste menn i min alder gjør, men jeg innrømmer det. Min fordom i dette tilfellet var mot damer i annet enn parfymeavdelingen. I dette tilfellet, i sportsforretningen, ville jeg foretrukket en mann med hardcore erfaring og på halvparten av min alder +. Altså en 30- til 40-åring med kjent bakgrunn fra aktiviteten jeg skal handle for.
Derfor slet jeg litt da ingen av disse var i butikken når jeg kom. Litt tvilrådig sto jeg og så på to unge damer bak disken. Nå har begrepet unge damer endret seg litt med årene for meg. I dag er alle damer under 40 å regne som unge, ja nærmest som jentunger. Og når de attpåtil er blonde og fagre, slår fordommene inn. Disse vet ikke nok til å ekspedere meg.


Men jeg var nok i godt lune, for jeg ga det en sjanse. Takk og pris for det. Ikke bare var hun hyggelig og hjelpsom, fagkunnskapen gikk utenpå min. Og dette turnerte hun så suverent at jeg aldri følte meg gammel og utdatert. Jeg gikk oppløftet ut av butikken med en vareprøve å presentere for min venn.

Fredag kveld oppdaterte jeg meg litt på nettet. Der fant jeg noen momenter jeg ville ta med inn i handelen. Så lørdag var jeg tilbake i butikken for å ta med de nye momentene i handelen.

I butikken var fortsatt de unge damene. Men hun jeg hadde vært i kontakt med kvelden før, var opptatt. Igjen slet jeg litt med fordommene og ønsket å snakke med samme damen som dagen i forveien. Men jeg tok meg sammen, og angret ikke. Akkurat samme serviceinnstilling og ikke minst trivelige måten å møte en fortapt mann på.

Ekstra bra ble det da en annen mannlig kunde tok del i vår samtale. Han var kanskje litt yngre enn meg, men hadde en enda større del av kroppsvekten sentralt plassert. Og han var enda mindre ydmyk enn meg. Kanskje manglet han også litt av min selvironi. Han la ut om skiturer og intervalltrening som om det var det han stort sett drev med. For en tosk, tenkte jeg. Inntil jeg kom på hvor mange litt for tunge middelaldrende menn som kan oppvise en imponerende fysisk form.

Allikevel kan jeg ikke fri meg fra tanken om at disse to unge damene, for begge var etterhvert tilstede bak disken, måtte oppfatte disse to karene foran disken som noe patetiske. Men det var det umulig å se eller føle. 100% god kundebetjening som gjorde at jeg om jeg hadde hatt penger til det, hadde kjøpt hver en ting i butikken. Og lageret.
.
Etterpå oppsøkte jeg en dagligvarebutikk for å handle noen nødvendig ting. Hvis cola og WC-blokk kan kalles nødvendig da...
Det var bare cola og WC-blokk jeg skulle ha, ingen kurv eller trillevogn var nødvendig. Jeg la varene på båndet til en ung dame jeg kjenner fra før og vet er hyggelig nok til at å handle brød og melk er en fest. Hun har ikke norsk som morsmål, men slår nesten alltid til med litt oppdaling når hun spør om jeg skal ha påsså eller kommenterer noe ainna. Vi snakker litt om palataliseringen i oppdalsdialekten, før hun spør om hva WC-blokken er. Den hadde en ny design, derfor reagerte hun antagelig.

Hadde det ikke vært så mye sol de siste dagene at jeg allerede hadde en frisk rødfarge i fjeset, ville jeg antagelig rødmet. I møte med unge damer ønsker jeg nok ubevisst å fremstå som en som ikke skiter. Slik jeg ikke liker å tenke på at unge damer også faktisk gjør.
Men jeg forklarte henne greit hva det var, vi lo litt sammen og hun ønsket meg god helg med velluktende do.
Også do da, et ord man knapt brukte hjemme i min barndom. Og som læreren korrigerte om vi spurte om lov til å gå dit da jeg gikk på skolen.

Oppløftet kunne jeg fortsette helgen etter møtet med tre hyggelige, unge damer som røsket opp i noen av mine fordommer.

- unge damer kan sitt fag bedre enn meg
- blonde damer kan akkurat like mye som menn
- alle skiter


Godt at jeg ikke prøvde meg på at det var til en venn. Selv om han sikkert hadde hatt minst like god bruk for en WC-blokk som meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar