søndag 5. april 2015

Husker du Sakkeus? Burde kanskje vi nordmenn lære av ham?

Jeg blir neppe regnet blant de mest religiøse, men dere tar kanskje feil? Jeg har tidligere tatt oppgjør med blasfemi og sekularisering, og det siste ser jeg som et tydelig tegn på at vår sivilisasjon går mot slutten som den ledende i verden.

Nå går det mot slutten av påsken, og på sosiale medier har påskens budskap vært omtrent fraværende.  Noen få har takket Jesus, men de har passet på å fortelle at de ikke bryr seg om det han gjorde. De er takknemlige for noen fridager.

Noen har takket Fremskrittspartiet for tidenes påske. De verdsetter økte taxfrikvoter, segway, lavere omregistreringsavgift på leketøy og fritak for årsavgift på campingvogner så høyt at dette skal sørge for tidenes påske.


Jeg er ikke teologisk skolert, og påsken er kanskje ikke tiden for å tenke på Sakkeus. For dere som har glemt, eller aldri lært det, så var Sakkeus han som klatret opp i morbærtreet for å se Jesus bedre. Og som da Jesus ba ham komme ned, innledet en samtale med Jesus. En samtale som førte til at Sakkeus ga bort halvparten av sin rikdom og betalte tilbake til folk han hadde tatt penger fra.

Sakkeus var liten av vekst, men rik. Han var toller og hadde beriket seg på andre. Derfor hadde han mistet mye aktelse, han var rik og venneløs. Og ulykkelig.

Er ikke vi nordmenn litt i samme situasjon? Vi er små, rike og med synkende anseelse i verden rundt oss. Vi har aldri sutret så mye som vi gjør nå selv om vi aldri har hatt det bedre materiellt sett.

Noen grep må vi snart ta.

La oss kanskje som en start lære litt av Sakkeus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar