mandag 24. mars 2014

Mat og litt til

Se og Hør er bladet det ikke er korrekt å kjøpe og lese i mange kretser. De fleste jeg kjenner leser det bare på venterom. Imidlertid selges det i stort antall, så jeg antar at de fleste er uærlige i sin omtale av bladet. Kikkermentaliteten ligger nok dypt i oss. Men finner du et eksemplar på stuebordet hos noen du er innom, er det stor sjanse for at de unnskylder seg med at de har kjøpt det på grunn av programoversikten.


Fjordland sine produkter kommer litt i samme kategori. Mange som er opptatt av å fremstå med perfekte hjem og familier fnyser foraktfullt over disse utmerkede produktene. Lettvinte og gode middager som erstatter speilegg og andre lettvinte matprodukter tilberedt i panne med fett i for oss som ikke har mange munner å mette. Vi får en dose husmannskost som de færreste tar bryet med å tilberede til bare seg selv. Dessuten blir det minimalt med svinn, og prisen er adskillig lavere enn om du kjøper ingrediensene og lager det selv. Særlig når en tar i betraktning at halvfabrikat stort sett selges i porsjoner på tre.

Når en går i butikken og kjøper disse ferdige middagene lurer stigmatiseringsspøkelset. Ikke uvanlig at en husmor med bugnenede handlevogn kommenterer handlekurven. Har du en kurv med en pakke Fjordland, et ferdigoppskåret brød, en pakke ferdigskivet ost og en sixpack med øl blir du gjerne ironisk gjort oppmerksom på hybelkurven din. Og kjenner du dem godt, kan det godt være at det faller noen foraktelige ord om hvor dårlig mat Fjordland er.

Men der tar de feil. 

Ingen jeg kjenner kan lage bedre skinkestek enn Fjordland.

Porsjonene er for små, sier du... Du får kjøttkakepakke med ekstra kjøttkake. Ingen arbeider i dag så fysisk hardt at de trenger større middag.

Det er masse forskjellig å velge i. Svinestek, oksestek, kjøttkaker og karbonader. Forskjellige gryteretter, ja til og med risgrøt til tradisjonell lørdagsmiddag får du kjøpt. For ikke å snakke om laks, torsk og kylling. 

Om du tar den helt ut og bare spiser Fjordland, vil du helt sikkert ha et mer variert og sunnere kosthold enn svært mange. Så ikke stigmatiser dem som kjøper og spiser Fjordland.

Og dere som gjør det; gjør det med hevet hode. Dere spiser tradisjonell, norsk mat som er sunnere enn det de rundt deg stapper i seg.

Har du imidlertid problemer med denne stigmatiseringen, jeg kjenner faktisk enslige/single som kjøper matvarer de ikke har bruk for rett og slett fordi de vil at handlekurven skal se mer avansert ut, så må du utfordre deg selv og gjøre som meg:

På lille juleaften, eller på juleaften, går du i butikken, henter deg en porsjon lutefisk fra Fjordland og en six-pack med øl. Så stiller du deg i kassakøen mellom alle overfylte handlevogner med disse to varene, en i hver hånd, handlekurv trenger du ikke. Se blid og fornøyd ut, det er viktig. For du vil ikke risikere å bli bedt på julefeiring av noen som synes synd på deg. Kos deg med at du i kassen ikke trenger pose, ikke stable-i-pose-hjelp, og at du bare betaler 10% av det de rundt deg må ut med. Hva med aquevit sier du?

Halvflaska jeg kjøpte til jul i fjor, holder ei jul til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar