tirsdag 2. juli 2013

Unyttige mennesker

Mange lar seg forarge over folk som de mener er unyttige. Særlig hvis det kan tenkes at de får penger for det uten å gi noe tilbake. Det forventes at vi alle skal produsere verdier, først og fremst til oss selv, men også til fellesskapet. Barn, pensjonister, trygdede er en byrde. Men er disse så mye verre enn en del av dem som har de høyeste lønningene for et eller annet arbeid vi andre knapt forstår?

Jeg har tidligere hevdet at pelsdyrnæringen er en totalt unyttig næring. Det mener jeg fortsatt, men de er direkte samfunnsstøtter i forhold til enkelte innen finansnæringen. Se på eksemplet her:


Denne kurven forteller oss om kursen på Euro i forhold til norske kroner en formiddag. Forskjellen mellom høyeste og laveste pris på Euro er 5 øre. Så sitter det folk i banker og store bedrifter som prøver å kjøpe billig og selge dyrt. De følger kursen kontinuerlig, og lyktes de denne formiddagen kunne de altså tjene 5 øre pr. Euro på en halvtime. Handler du med 100 Euro, tjener de 5 kr. Har du 10000 Euro å handle med tjener du altså 500 kr, fortsatt på en halvtime. Uten å ha skapt noe som helst av verdi. Og her snakker vi om mye større volumer enn lusne 10 000 Euro. Mer avansert blir det når du kanskje kjøper Euro, betaler med Nkr, bruker euroene til å kjøpe dollar, osv.

Dette er selvdrivende. Når mange tror det nærmer seg bunnen, er det mange som kjøper. Det utløser at prisen stiger. Når så mange nok tror at toppen er nådd, selger de Euroen de kjøpte for en halvtime siden. Da blir det mye Euro til salgs, og prisen synker. 

Jeg syns heller ikke pokerspillere gjør noe samfunnsnyttig. Men de spiller stort sett med egne penger. Og har ingen grunnlønn. Finansfolkene spiller med andre sine penger. Dine penger, og mine om jeg har sparepenger. Og har høy grunnlønn, pluss bonuser.

Jeg har større respekt for en pokerspillende pelsdyroppdretter, enn for de som sitter å spiller med våre og bedriftenes penger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar