tirsdag 24. september 2013

Må vi snart gi opp annet enn borrelås?

Dagene bringer opp- og nedturer. Av og til har jeg håp for dagens unge, andre ganger er jeg mer i tvil.

For ikke lenge siden fikk jeg forsterket min tro på jenter fra Somalia. Jeg satt med matpakka og overhørte en samtale mellom to unge jenter hvor forskjellen på fjellsko og fjellstøvler var tema. Dette klarte en av dem å definere for den andre på en glimrende måte. Og attpåtil på norsk. Da behersker du språket bra etter bare to år i Norge!

Bekymringen tar meg imidlertid temmelig raskt. Å knytte skolisser er en ferdighet som er på vei ut. Hver eneste vinter opplever jeg at unge mennesker faller og blir liggende uten sko. Fordi de sitter på skien som enten ligger lenger oppe i løssnøen, eller er med skien videre nedover bakken på skaresnø. Og jevnt og trutt gjennom året ser jeg dette synet:

En voksen knytter her skolissene til en unge som snart skal konfirmeres. Hvor er det blitt av trangen til å klare ting selv? Oppdrar vi fler og fler til å bli avhengig av tjenere? Kanskje må vi snart alle ha en butler?

Her følger en enkel oppskrift som gjør det like lett å å snøre på seg fjellstøvler som å lukke sko som lukkes med borrelås.


Sørg først for at begge frie ender av skolissene er like lange.


Snør lissene via alle hekter, og knyt sløyfe. Sørg for at sløyfene og de frie endene er like lange, knyt en gang ekstra slik at sløyfa ikke løsner.


Ferdig snørt og knytt ser det slik ut. Knuten løsner du senere aldri.


Hekt deretter lissene av hektene, men la knuten sitte fast. Nå har du en fast knute som kan brukes til lissene er utslitt. Når du skal snøre skoene, legger du knuten og lissene inn i neven på ene hånden og hekter motstående lisse inn på nederste hekte som gjerne er en låsehekte.


Deretter hekter du begge lisser på sine hekter på motsatt side.


Gjenta prosessen på andre siden.


Og på andre igjen.


Til slutt er det bare en hekte igjen på toppen av ene siden, og når denne er hektet på, er du ferdig.


Øver du litt på dette, snører du snart på begge støvlene samtidig. Først da mestrer du fullt ut skosnøring og knytting. Å knytte blir noe du gjør bare når lissene må byttes. Og når du behersker dette kan du virkelig si at du klarer selv.

Dette burde være barnelærdom

1 kommentar:

  1. Fine saker Arne, synd at vi aldri sendte inn dette til forslagsorningen i Forsvaret den gangen. Husker du de alternative vendinger på stedet (med en innspart takt både på sidevendinger og på helomvending) og forslaget om kongetapet på alle spiserom i befalsmessene?

    SvarSlett