Dette var skoleveien. Som alle andre skoler jeg har gått på, er den nedlagt. |
Denne lille seksåringen var meg. Som gikk til skolen med blandede følelser. Jeg skulle ta farvel med klassekamerater og lærere, noe som ikke plaget meg nevneverdig. Antallet venner var ikke så stort. Men jeg skulle stå i sentrum denne dagen. Og jeg likte heller ikke da å være i sentrum for oppmerksomheten. Så jeg grudde meg litt.
Dagen opprant som vanlig med at alle 700 elever ble samlet i en stor sal. Rektor sa noen bevingede ord, vi sang en sang og gikk deretter til våre respektive klasserom. Der snakket vi mye om Norge.
Mine medelever fikk høre om et land ingen av dem visste noe om. Litt betenkt ble jeg nok over å høre om det landet jeg skulle returnere til. Med sine kalde vintre og korte somre, med sin mangel på byer og TV-stasjoner.
Så skjedde det som siden har brent seg fast i hukommelsen. Over skolens høytaleranlegg ga rektor beskjed om at alle klasser skulle møte i fellesrommet. Jeg tisset nesten på meg, jeg trodde nemlig at det var min avskjed med skolen som skulle markeres.
Vi kom inn i fellesrommet der det var en merkelig stemning. Etter den tiden det tok å få alle samlet, kom rektor ut på podiet. Og gav oss den nyheten som hele verden ble sjokkert av. Presidenten i USA, John F. Kennedy, hadde blitt skutt og drept i Dallas. Og det var et sjokk selv for elever som bare var 6 år gamle. For alle visste hvem han var. John F. Kennedy var kanskje historiens første kjendis. Han var en slik mann alle kvinner ville ha som mann, en mann som alle barn ville hatt som far, og en mann som alle menn ville vært lik. Ung til å være president, en flott utseende mann, med en glamorøs og blendende vakker kone som attpåtil het Jacqueline. Og han holdt seg med Marilyn Monroe som elskerinne. Han var demokrat, og derfor har jeg aldri likt republikanere.
Og med en fasinerende historie. Født inn i en familie som var det nærmeste kongelig du kom i USA. Med fire barn, men bare to i live. Men for noen barn!
Caroline med sin far i 1960. Ikke merkelig at en liten innvandrergutt fra Norge ble forelsket. |
Og Caroline. Som nok var min første forelskelse. Og siden jeg ikke fikk Caroline, har jeg forblitt enslig.
Historien opptok meg i mange år. Og fortsatt leser jeg alt om Kennedy-familien.
Nå er det bare Caroline igjen av familien som bodde i det hvite hus. Hun er ambassadør i Japan, den første kvinnelige ambassadøren fra USA i Japan.
I dag har jeg tenkt mye. Noe av det jeg har tenkt på er at jeg ikke husker noen av mine klassekamerater og ikke aner hvordan det har gått med dem. Antar at det er begge deler der også, slik det er med alle jeg har møtt gjennom livet. Noen går det bra med, andre er uheldige eller tar feil valg.
Men det viktigste jeg har tenkt på er at når du tenker tilbake så har 50 år gått veldig fort.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar