mandag 20. januar 2014

"Det er synd på alle disse foreldreløse ungene"

Denne replikken om foreldreløse unger falt en sen kveld for 22 år siden i alpinanlegget på Dombås. Bakgrunnen var at undertegnede drev og "shapet" en halfpipe sammen med en annen voksen og 10-15 guttunger. Vi rettet litt på ryggen under arbeidet med spade og krafse, min dugnadsmedarbeider så på ungene og utbrøt: -Det er synd det er så mange foreldreløse unger på Dombås.
Gratulerer med tur til OL Hilde Katrine!

Miljøet for å kjøre på brett var da allerede flere år gammelt på Dombås. En forutseende, lokal sportsforhandler introduserte brettene, mange anskaffet seg utstyr og ferdighetene steg takket være intern, men uformell konkurranse. Jeg er ikke helt sikker, men tror Dombås I.L. fikk sin første norgesmester på slutten av 80-tallet.
Vi voksne som tilhørte det mer etablerte alpin-miljøet så med ikke bare en smule skepsis på utviklingen. Det tok av rekrutteringen til alpint på ski, og vi oppfattet ikke treningen som seriøs der de satt på rumpa og hadde det trivelig ilag.
Men mange foreldre og andre ville likevel være positive, og vi jobbet med tilretteleggingen sammen med positive eiere av alpinanlegget. Noe som ga resultater, og i 1993 arrangerte Dombås I.L. NM i snøbrett. Dette NM våger jeg å påstå var det første seriøst arrangerte mesterskapet i denne idretten. Deltagerne husker fortsatt hvordan de ble tatt på alvor, hvordan vi til og med hadde bankett, og hvordan vi stillte krav til deltagerne i forhold til tidspunkter og øvrig orden ved arrangementet.
Gratulerer med tur til OL Emil André!

Det var på denne tiden en organisatorisk kamp innen snøbrettidretten. Produsentene av utstyr ville gjerne styre dette mer enn hva vi som var oppvokst med Gerhardsen og gamle amatøridealer likte. Skiforbundet ville gjerne ha dem med, men på sine premisser. Da var det en far fra Dombås, Lars Amundgård, som reiste mange turer til Oslo og la grunnlaget for at snøbrett i dag er en del av Norges Idrettsforbund. 

Ut fra alt dette vokste det frem et miljø som i dag har 2 deltagere i OL i Sotsji. I tillegg er det flere utøvere på NTG, flere talenter som konkurrerer internasjonalt, og fortsatt god rekruttering på Dombås. Og foreldre og andre voksne stiller fortsatt opp sammen med anleggseier.

Grattulerer med tur til Ol Lars!

Parallelt med dette ble det jobbet veldig aktivt med langrenn og skiskyting. Oppdatering av stadion og løyper var en kontinuerlig prosess drevet frem av et lite miljø iildsjeler. I dag har Dombås et av landets beste anlegg for langrenn og skiskyting. Og resultatene til utøverne er vel kjent av de fleste. Tora og Lars er kjent av de fleste, men også her har mange andre, både tidligere og nå fremadstormende utøvere hevdet seg godt på nasjonalt plan.
Gratulerer med tur til OL Tora!
Hele fire utøvere til OL fra et lite idrettslag med kanskje 400 medlemmer, hvordan er dette mulig? Litt tilfeldigheter naturligvis, men solid arbeid gjennom mange år er hovedårsaken. Medlemmene i Dombås Idrettslag rekrutteres hovedsaklig fra to kommuner, Lesja og Dovre. Tilsammen har disse bygdene 5000 innbyggere. 0,8 promille av disse skal til OL. Jada, jeg vet at Tora og Lars har flyttet ut, men de er født og oppvokst i Lesja og grunnlaget er lagt i miljøet i Dombås I.L. Hadde Oppdal hatt like mange, ville de hatt 5-6 deltagere i Sotsji. Oslo ville hatt 480...

Spissing er et nøkkelord her. Jeg har ofte kritisert Lesja og Dovre for å ville ha absolutt alt. Og ikke ville dele med noen andre. Men her har de lyktes. Innbyggerne og deler av næringslivet har satset tungt på noe de hadde mulighet til å lykkes med. Og klart det. Dessuten har foreldrene og omgivelsene forøvrig gitt disse fire en oppdragelse. En oppdragelse som gjør at de aldri har glemt hvor de kommer fra. 

Og de gir tilbake til bygda. 
Småsponsorer fra gamle dager blir ikke glemt, og får igjen for sin gamle investering. Det er også viktig for å lykkes i lengden. De yngste får jevnlig møte sine idoler, føler at de kjenner dem og satser videre.

Det spiller ingen rolle egentlig hvordan det går i OL med disse fire, Lesja og Dovre har allerede vunnet.

Gratulerer, og lykke til i konkurransene i Sotsji.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar