søndag 13. oktober 2013

Operatør, drapsmann eller renholder?

Jeg har alltid hatt respekt for, og trivdes dårlig sammen med, damer med vaskestav. Det er et eller med humøret deres, og min dårlige samvittighet overfor dem, som gjør at det ofte blir dårlig kjemi. Og bedre blir det nok ikke i fremtiden.

For nå så jeg her om dagen på sosiale medier at tre av Dovre kommune sine trivligste renholdere har tatt fagbrev. Gratulerer så mye alle tre, men jeg har respekt for deres nye yrkestittel. Nå kaller de seg nemlig renholdsoperatører. En fryktinngytende tittel.
Operatør på jobb
For jeg har tilbrakt mange år i forsvarets tjeneste, og der var det også noen som ble utdannet til å bli operatører. Ikke vanlige soldater, ikke spesialsoldater, men operatører. Det var de som ble utdannet til, og sendt ut på de mest krevende oppdragene. Først og fremst ble de sendt til fremmede land og krigsområder. De var omgitt av hemmelighold og mystikk og myter. De var allerede på plass når konfliktene oppsto. En venn av meg som var operatør ringte om kvelden 11. september  2001 og fortalte at nå reiste han ut. Disse operatørene var alltid skjeggete, uten etternavn, og kunne drepe på alle mulige måter. Selv om de sjelden ble oppdaget og sjelden kom i direkte kontakt med fienden. De tisset på flasker, etterlot seg ingenting og hadde mye til felles med spøkelser.
Operatører på jobb
Bedre ble det ikke da også Norge startet med HUMINT. Human Intelligence er etterretning der operatører fysisk går inn i konfliktområder for å skaffe til veie opplysninger. Her jobber de tøffeste av de tøffe, og virksomheten lider under mangel på kontroll med fra politiske myndigheter. Mange thrillerforfattere har HUMINT som bakteppe i sine historier. Og disse folkene er ikke spioner eller agenter, men operatører.

Vi som har lest en del slike historier vet at det også er noe som heter "våte oppdrag". For dem som ikke er så bevandret i denne litteraturen, kan jeg fortelle at våte oppdrag er drap som begåes på oppdrag fra en nasjon. Jeg vet ikke om Norge gir slike oppdrag, men noe må det være siden de nå utdanner renholdsoperatører.  Det er vel slike som skal rydde etter disse våte oppdragene. Og i min fantasi blir dette de mest hardbarkede av alle operatører.
Var dette ett vått oppdrag utenfor politisk kontroll? Sto CIA bak? Eller FBI?
Når jeg bruker fornuften i stedet for fantasien, er jeg glad det i dag gis skikkelig opplæring, fagbrev og yrkestittel til de som utfører noe av den viktigste arbeidsoppgaven som finnes, nemlig renhold. For barna lærer det ikke hjemme. En elev som sølte på bordet fikk av undertegnede en bøtte med såpevann og en fille for å ordne opp etter seg. Han så med store øyne på meg og utbrøt:
- Hvordan skal jeg tørke opp vann med vann?

Så velkommen som fagarbeidere med yrkestittel kjære renholdere, men ikke kall dere operatører!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar